La documentació és una font d’informació vinculada al bé que aporta un coneixement valuós per la conservació-restauració. Aquesta pot ser generada en diferents formats i provenir de diversos estudis, amb contingut històric o tècnic, però sempre contribueix en la presa de decisions per definir les intervencions i per entendre la vida històrica del bé moble o immoble. Representa el coneixement i una font d’informació que ofereix una garantia en el desenvolupament de la nostra professió. El tema d’enguany, el considerem un assumpte particularment complex i alhora enriquidor per la nostra professió. Per aquesta raó pensem que mereix una reflexió conjunta i un intercanvi d’idees constant en tots els àmbits relacionats amb la conservació del patrimoni i d’aquí la raó del tema d’aquesta edició.
Aquesta edició ve marcada per la situació sanitària provocada per la COVID-19. L’organització s’ha vist amb la necessitat de qüestionar el format presencial de l’esdeveniment al Museu del Disseny de Barcelona, previst pels dies 12 i 13 de novembre, per adaptar-lo als nous requeriments sanitaris. En valorar les diverses opcions de congrés i la incertesa davant un rebrot de la pandèmia, l’associació va prendre la decisió d’adoptar un format íntegrament digital, convertint aquest congrés en el I Congrés Virtual de l ‘Associació.
Esperem que aquesta XVI Reunió Tècnica, en format virtual, sigui un espai per compatir experiències i coneixements entre tots els implicats en la salvaguarda del patrimoni.
17:00-17:15 — Benvinguda oficial
17:15-18:00 — Conferència inaugural
18:00-19:00 — Sessions de treball: comunicacions
17:00-20:00 — Sessions de treball: comunicacions
17:00-20:00 — Sessions de treball: comunicacions
07:00-18:30 — Sessions de treball: comunicacions
18:30-19:50 — Taula rodona
19:50 — Cloenda XVI Reunió tècnica
Jorge GARCÍA GÓMEZ-TEJEDOR (cap de restauració del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía). El arte contemporáneo y las nuevas tecnologías en la documentación
— Pablo DEL FRESNO BERNAL (arqueòleg, Sistemes de Gestió de Patrimoni SCCL. Grup de Recerca d’Arqueologia Medieval i Postmedieval-UB), Alfred MAURI MARTÍ (arqueòleg i arxiver, Centre d’Estudis Martorellencs. Grup de Recerca d’Arqueologia Medieval i Postmedieval-UB) i Esther TRAVÉ ALLEPUZ (arqueòloga. Universitat de Barcelona. Grup de Recerca d’Arqueologia Medieval i Postmedieval-UB). Documentació d’intervencions de restauració en jaciments arqueològics i patrimoni edificat: cap a la construcció d’un sistema d’informació.
— Carme BALLIU BADIA (conservadora-restauradora, coordinadora de l’especialitat de conservació-restauració de document, obra gràfica i fotografia, Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya) i Èlia LÓPEZ REGUANT (conservadora-restauradora independent, col·laboradora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya). Estudi de l’obra Rocibaquinante de Salvador Dalí a partir de l’aplicació de noves tecnologies. Cartografia d’alteracions digital, fotogrametria i escàner làser sobre braç articulat en obra gràfica.
— Llucia BOSCH RUBIO (conservadora-restauradora i historiadora de l’art independent). Intervencions en policromia sobre pedra: anàlisi documental de les principals fonts arxivístiques de Catalunya.
— Lara RODRÍGUEZ SEARA (conservadora-restauradora independent). Documentación y propuesta de conservación de cuatro obras de arte contemporáneo en el espacio público. El legado de la Expo’92: Ettore Spalletti, Eva Lootz, Per Kirkeby y Stephan Balkenhol.
— Andrea PEIRÓ VITORIA (arquitecta, investigadora a la Universitat Politècnica de València, Instituto ITACA), Ana María GARCÍA-CASTILLO (conservadora-restauradora, investigadora a la Universitat Politècnica de València, Instituto ITACA), Jaime LABORDA MACARIO (enginyer electrònic industrial, Universitat Politècnica de València, Instituto ITACA), Fernando J. GARCÍA-DIEGO (enginyer agrònom, professor titular a la Universitat Politècnica de València) i Ángel PERLES (informàtic, professor titular a la Universitat Politècnica de València, Instituto ITACA). CollectionCare: un servicio innovador y asequible de monitorización para la conservación preventiva de obras de arte.
— Irene CÁRDABA (conservadora-restauradora, Gordailua Centre de Col·leccions Patrimonials de la Diputació Foral de Gipuzkoa), Maite BARRIO (conservadora-restauradora independent, assessoria en gestió i conservació, col·laboradora de Gordailua), Nekane GOENAGA (tècnica de museus, Gordailua), Agurtzane JUANENA (documentalista, Gordailua), Xabier KEREXETA (etnògraf, Gordailua), Carlos OLAETXEA (arqueòleg, cap de servei de Gordailua i Museus) Silvia RODRÍGUEZ (documentalista, Gordailua), Sonia SAN JOSÉ (arqueòloga, Gordailua) i Giorgio STUDER (conservador-restaurador independent, col·laborador de Gordailua). La documentación como método para una gestión eficaz del patrimonio en Gordailua, Centro de Colecciones Patrimoniales de Gipuzkoa.
— Alejandra NIETO VILLENA (conservadora-restauradora, professora i investigadora a la Universitat Autònoma de San Luis Potosí, Mèxic), José Refugio MARTÍNEZ MENDOZA (físic, professor i investigador a la Universitat Autònoma de San Luis Potosí), José Ángel DE LA CRUZ MENDOZA (enginyer en instrumentació electrònica, professor i investigador a la Universitat Autònoma de San Luis Potosí), Gerardo ORTEGA ZARZOSA (físic, professor i investigador a la Universitat Autònoma de San Luis Potosí) i Álvaro SOLBES GARCÍA (enginyer, professor i investigador a la Universitat Autònoma de San Luis Potosí). Identificar para preservar: caracterización de procesos fotográficos históricos.
— Noé VALTIERRA (conservador-restaurador independent), Lloyd A.COURTENAY (arqueòleg, doctorant a la Universidad de Salamanca, Escola Politècnica Superior d’Ávila) i Lucía LÓPEZ-POLÍN (conservadora-restauradora, Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social Universitat Rovira i Virgili). La microscopía digital 3D para evaluar los tratamientos de limpieza en el material óseo arqueológico.
— Silvia MARÍN ORTEGA (conservadora-restauradora, professora a l’ESCRBCC). L’RTI (Reflectance Transformation Imaging) al servei del conservador-restaurador.
— Mercè MARQUÈS BALAGUÉ (conservadora-restauradora, Krom SL) i Jaime SALGUERO MARTÍNEZ (conservador-restaurador independent). Com traduir la documentació 3D a una representació en 2D. Un recorregut de la mà del conservador-restaurador.
— Anaïs GAILHBAUD (conservadora-restauradora independent, França). Horus Condition Report App®: Development of a Digital Tool for and by Conservators.
— Anna SANTOLARIA TURA (conservadora-restauradora independent, Can Pinyonaire Vitralls). L’arxiu del taller Amigó i la seva importància durant la restauració de la rosassa de l’església de Sant Esteve de Bordils.
— Roger SALA (arqueòleg geofísic, SOT Prospecció Arqueològica), Helena ORTIZ-QUINTANA (geòloga, SOT Prospecció Arqueològica), Pedro RODRÍGUEZ SIMÓN (arqueòleg, SOT Prospecció Arqueològica), Ekhine GARCÍA (física, SOT Prospecció Arqueològic), Sílvia LLOBET FONT (conservadora-restauradora a ÀBAC Conservació-Restauració SL) i Robert TAMBA (enginyer independent). Aplicacions del georadar d’alta freqüència per a la caracterització no destructiva d’elements constructius.
— Sílvia LLOBET i FONT (conservadora-restauradora a ÀBAC Conservació-Restauració SL), Jaime SALGUERO MARTÍNEZ (conservador-restaurador independent), Roger SALA (arqueòleg geofísic a SOT Prospecció Arqueològica) i Pablo DEL FRESNO BERNAL (arqueòleg, Sistemes de Gestió de Patrimoni SCCL. Grup de Recerca d’Arqueologia Medieval i Postmedieval-UB). Proposta metodològica per a l’estudi i la documentació dels paviments conservats a la Neàpolis i ciutat romana d’Empúries.
— Eugènia BORT (conservadora-restauradora a El Born Centre de Cultura i Memòria), Antoni FERNÁNDEZ (arqueòleg, director de les excavacions a El Born Centre de Cultura i Memòria), Carme MIRÓ (arqueòloga, responsable del Pla Barcino, Servei d’Arqueologia de Barcelona), Marta FÀBREGAS (arqueòloga a Atics SL) i David SOLÀ (dissenyador multimèdia a Edittionarius SL.). DadesBorn, El Born Centre de Cultura i Memòria: vint anys generant documentació
— Eulàlia GARCIA-FRANQUESA (biòloga, cap de col·leccions del Museu de Ciències Naturals de Barcelona), Olga MUÑOZ BLASCO (conservadora-restauradora a GROP SL), Marta PÉREZ-AZCÁRATE (conservadora-restauradora a GROP SL) i Maria VILA CASÒLIVA (conservadora-restauradora al Museu de Ciències Naturals de Barcelona). Estratègia i Pla d’Acció referent a la documentació generada al Laboratori de Conservació Preventiva i Restauració del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
El futur de la documentació en la conservació-restauració.
— Lorena ANDINO POL (conservadora-restauradora independent). Documentar el color: la colorimetria aplicada a la conservaciórestauració de mosaics.
— Pau ARROYO CASALS i Adrià ARROYO MONTAGUT (conservadors-restauradors, Lesena Servei Integral al Patrimoni, SLU). L’estudi de la documentació com a tasca imprescindible per conèixer l’estat actual d’un bé cultural: el cas del mausoleu de Bellpuig.
— Iris BAUTISTA MORENILLA (conservadora-restauradora, professora associada en conservació-restauració de la UB) i Anna NUALART TORROJA (conservadora-restauradora, professora de la UB). Modelatge 3D per a la documentació del suport de taules policromades.
— Berta BLASI (conservadora-restauradora i documentalista a BBlasi). Protocol de registre, documentació i difusió en un taller privat.
— MªAntònia BODÍ SEPÚLVEDA (conservadora-restauradora al servei de restauració de la Diputació de Castelló), David JUANES BARBER (tècnic superior d’estudis físics a l’Institut Valencià de Conservació Restauració i Investigació), Mª.Pilar JUÁREZ SÁNCHEZ (conservadora-restauradora al servei de Restauració de la Diputació de Castelló), Olga Mª MEDINA LORENTE i Manuel MORAGUES SANTACREU (conservadors-restauradors, Conveni restauració Diputació de Castelló i Bisbat Segorbe-Castelló). Uso de rayos X y tomografía computerizada (TC) para la documentación y estudio del sistema constructivo del Cristo articulado de Almazora (Castellón).
— Mª Dolores DÍAZ DE MIRANDA MACÍAS (conservadora-restauradora, Tallerlaboratori de restauració de document gràfic Fundació Casa Ducal de Medinaceli). Gestión de la documentación generada en la conservación-restauración del documento gráfico y aplicación de nuevas tecnologías en dos casos prácticos.
— Emilio de Jesús FERNÁNDEZ GAMBOA (arquitecte independent). La realidad virtual como herramienta de registro, difusión y conservación del patrimonio industrial: el caso de la Aduana Marítima en Progreso de Castro, Yucatán.
— Rosa GASOL (conservadora-restauradora, Oficina de Patrimoni Cultural, Diputació de Barcelona) i Rosa SENSERRICH (conservadora-restauradora independent). La preservació de l’art urbà a través de la documentació.
— Sílvia LLOBET i FONT (conservadora-restauradora a ÀBAC ConservacióRestauració SL.) i Jaime SALGUERO MARTÍNEZ (conservador-restaurador independent). Documentació 2D i 3D dels mosaics modernistes de la Casa Francesc Burés i Borràs.
— Silvia NOGUER TORREL (conservadora-restauradora, responsable del Dpt. de conservació-restauració del MACBA) i Lluís ROQUÉ COMAS (conservador-restaurado al MACBA). Documentar el context. L’art contemporani més enllà de l’objecte.
— Marta PÉREZ-AZCÁRTE (conservadora-restauradora a Grop SL), Sergi GAGO (documentalista a Myrmex SL.) i Eulàlia GARCÍA-FRANQUESA (biòloga cap de col·leccions del Museu de Ciències Naturals de Barcelona). El focus stacking com a eina d’avaluació i documentació de tractaments de neteja de béns culturals.
— Luis PINTO (enginyer a Planitop, Lda) i Carlos José Abreu da Silva COSTA (conservador-restaurador a Atelier Samthiago, Lda. Portugal). 3D Survey – Case Study of Recording and Documentation of Interventions.
Visita al Jaciment d’Ullastret (Museu d’Arqueologia de Catalunya)
Junta de Conservadors Restauradors Associats de Catalunya (CRAC). Ruth Bagan, Lídia Balust, Àlex Castro, Laia Duran, Anna Ferran, Marta Gabernet, Olga Íñigo, Núria Jutglar, Nieves Marí, Maria Teresa Sala. Coordinació: Natàlia Sánchez i Kusi Colonna-Preti.
Anna Bertral, Joan Lluís Campoy, Antoni Lluís Escudero, Laura Fuster, Esther Gual, Paloma Gueilburt, David Iglesias, Néstor F.Marqués, José Manuel Pereira, Trinitat Pradell.
ETS CONSERVADOR/A-RESTAURADOR/A?
Passatge Escudellers, 5
planta baixa
08002 Barcelona
Tel. 690 165 403
info@cracpatrimoni.com
Horaris de secretaria:
Dilluns de 15.00 a 18.00
Dimecres de 16.00 a 19.00
Divendres de 15.00 a 18.00
Empreses adherides
Amb la col·laboració de:
© 2024 Conservadors Restauradors Associats de Catalunya