Mª Antonia Heredero

1950 — 2011

Mª Antonia Herdero va ser per molts de nosaltres professora de referència a la facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, on va exercir la docència durant més de trenta anys. La Truca també havia treballat in situ en diversos conjunts murals a Andorra, a Sant Tomàs de Fluvià, a Sant Serni de Baiasca o a La Pedrera de Barcelona, entre molts d’altres.

Com a membre del col·lectiu dels restauradors que demanava un reconeixement de la professió, la seva implicació va ser en primer lloc dins de l’Associació dels Treballadors dels Museus, que va donar origen al Grup Tècnic de Conservació-Restauració. Va formar part activa de la Junta Directiva, i va ocupar-ne la Presidència entre 1989 i 1996.

Va ser “profunda coneixedora i entusiasta de la pintura mural”, com la defineix Rosa Gasol, qui recorda: “alguns de nosaltres varem tenir la gran sort de poder visitar amb ells (la Truca i Joaquim Pradell) la Capella Sixtina durant la seva restauració (1986); de gaudir del seu profund coneixement, del seu mestratge, però sobretot de la seva faceta més propera i més humana”.

La Truca amb Enric Pujol (col.lecció personal Mª Antonia Herdero)
La Truca a la Facultat de Belles Arts (col.lecció personal Mª Antonia Herdero)

Per recordar la Truca us proposem la lectura de dos escrits que li van dedicar els seus companys de la Facultat de BBAA:

 

Homenatge fet a la facultat el 2012, escrita per Gema Campo.

Full Informatiu del Grup Tècnic, d’Anna Nualart i Salvador Garcia.