El passat dissabte 12 de maig vam poder gaudir d’una visita comentada de l’exposició «Coincidències insòlites: Viladomat i la tècnica» i del conjunt dels Dolors de la Basílica de Santa Maria de Mataró, una de les joies del barroc català. En total hi vam assistir 24 persones, entre sòcies i socis de CRAC i acompanyants, i vam tenir la sort de gaudir d’un dia assolellat.
Vam començar amb la mostra sobre Antoni Viladomat a ca l’Arenas, centre d’art del Museu de Mataró, amb les explicacions de la conservadora-restauradora Rosa Gasol, que ens feu un recorregut per cadascuna de les obres. Aquesta exposició itinerant, que va estar primer al Museu Comarcal de Manresa, després al Museu de Premià de Dalt i ara acaba el seu itinerari a Mataró, mostra de manera didàctica les tècniques pictòriques del pintor barroc català més cèlebre i, sobretot, com poden haver influït en l’estat de conservació de les peces.
Després d’una petita pausa, vam entrar a la Basílica de Santa Maria de Mataró per trobar-nos de nou amb Viladomat, però aquest cop amb un gran conjunt pictòric de frescos i teles que el taller del pintor realitzà entre 1722 i 1737 per a la capella de la Venerable Congregació de Nostra Senyora dels Dolors. El conjunt monumental, salvat de la destrucció de la Guerra Civil per haver estat tapiada, està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional.
La Cristina Martí, conservadora-restauradora de l’empresa Restauracions Policromia, ens va fer una extensa i acurada descripció de les intervencions que es van dur a terme a les pintures murals de la capella. La restauració, realitzada entre octubre de 2015 i febrer de 2016, va suposar un repte tècnic degut al mal estat de conservació de les pintures de voltes i paraments i a antigues intervencions en les quals s’havien aplicat capes d’acetat de polivinil sobre els tremps. Després d’aquesta interessant explicació, ens vam dividir en grups per accedir a dos espais reduïts i privilegiats: la cripta de la capella (un espai en procés de museïtzació) i la Sala de Juntes de la congregació dels Dolors, al pis superior, amb un magnífic conjunt de pintures barroques.