El conservador-restaurador no és ni un artesà ni un artista

CRAC ha enviat una carta al Conseller d’Empresa i Ocupació, amb còpia al Conseller de Cultura, per transmetre la preocupació del nostre col·lectiu. Existeix un desconeixement per part de l’Administració del que és un professional de la conservació-restauració, en considerar-lo un artesà. Prova d’això, la creació d’un “Premi Restaura” dins dels Premis Nacionals d’Artesania de la Generalitat.

La conservació-restauració del patrimoni cultural és una disciplina específica, reconeguda internacionalment, que ha esdevingut força complexa. Requereix una formació tècnica, científica i historicoartística dels seus professionals, ben diferenciada de la d’un artesà o un artista. El conservador-restaurador és un professional liberal que assumeix un codi deontològic propi per examinar i estudiar els béns patrimonials des del punt de vista material, analitzar-los i diagnosticar-los. Proposa projectes i actuacions preventives en el seu entorn, tractaments curatius i intervencions directes quan és necessari, tot respectant el seu significat, la seva història, l’envelliment dels materials i les seves propietats físico-químiques.

La setmana del 7 de juliol es van lliurar per primera vegada els Premis Nacionals d’Artesania de la Generalitat de Catalunya. Aquests premis serveixen per a reconèixer l’excel·lència d’artesans, entitats i empreses que han destacat en la seva trajectòria i aportat elements d’innovació i prestigi en el sector.

La iniciativa del Consorci de Comerç, Artesania i Moda, ens adscrit al departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, és sens dubte lloable. Suposa l’entrega d’un diploma i un guardó als artesans que més han destacat en la seva feina al llarg de l’any. Entre els diferents guardons hi ha, sorprenentment, el “Premi Restaura”. En aquesta primera edició, ha recaigut en la “Fundació Privada de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau” per la restauració i rehabilitació del conjunt modernista; una ambiciosa actuació que ha durat anys, en la qual hi han participat arquitectes, molts conservadors-restauradors i també molts artesans. Els conservadors-restauradors, però, han quedat inclosos i diluits dins el col·lectiu dels artesans.

Des de l’Associació professional de conservadors-restauradors de Catalunya hem demanat a la Generalitat que, si existeix un premi en l’àmbit de la conservació-restauració del patrimoni, no s’inclogui en el sector de l’artesania. D’aquesta manera, com en d’altres països del nostre entorn, formaria part del món de la cultura i, més concretament, del patrimoni cultural.