Resum: Visita tècnica a la CRAI Biblioteca de Reserva de la UB

El passat dijous 14 de juny vam poder gaudir de nou d’una visita tècnica organitzada per la CRAC. Aquest cop, a la Biblioteca de Reserva de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona.
La visita va transcórrer a la sala de Reserva, un espai de dues plantes, plena d’antigues prestatgeries carregades d’història, on Neus Verger Arce, a més d’explicar-nos la història de la biblioteca, ens va obsequiar amb l’exhibició d’alguns dels seus millors exemplars.
El fons dipositat a la Universitat de Barcelona és el resultat de la confluència de diversos factors històrics del segle XIX, com és la desamortització dels convents, la desaparició de les biblioteques conventuals en favor d’una biblioteca provincial, les aportacions de diversos col·leccionistes bibliòfils privats i part del fons de la Universitat de Cervera.
L’origen divers d’aquest fons, ha fet que la temàtica sigui molt variada i per tant, abraça totes les branques del saber: teologia, filosofia, espiritualitat i dret, juntament amb una presència important dels clàssic grecs i llatins. Llibres científics, de medicina, zoologia, botànica, física, química, matemàtiques i astronomia.
De fet, un dels llibres que més va atreure la nostra atenció va ser l’”Astronomicum Caesarum” per les il·lustracions acolorides a mà, un total de 35 esferes mòbils, realitzades per Pere Apiá, matemàtic i astrònom de Carles V.
Esperem doncs, repetir l’experiència i tornar novament per a que ens sorprenguin amb altres exemplars similars.